Ons assortiment glutenvrije producten groeit regelmatig, waarom?
Steeds meer klanten komen bij ons vragen wat we aan glutenvrije producten in ons assortiment hebben.
Maar wat is gluten, en waar dient het voor ? Hoe kun je het vermijden als dat nodig is ?
Gluten is een verzamelnaam voor de eiwitten die voorkomen in bepaalde granen zoals rogge, haver, tarwe, gerst en spelt.
Men kan zich dus de eindeloze lijst van voedingsmiddelen voorstellen die je moet vermijden als je glutenvrij eet: brood, pasta, taarten, pizza's, gebak enzovoort. En dat is nog niet alles!, want gluten verstopt zich zelfs in sauzen, kant-en-klare maaltijden, paneermeel en nog veel meer.
Waarvoor dient gluten?
Kort en eenvoudig:
Gluten speelt een belangrijke rol in de textuur van producten. Het geeft brood en gebak een blijvende zachtheid en zorgt ervoor dat het deeg kan rijzen. In tarwemeel ontwikkelt het bindende en verdikkende eigenschappen. Kortom, dankzij gluten zijn voedingsmiddelen kauwbaar en niet brokkelig.
Waarom gluten vermijden ? (coeliakie, allergie, gevoeligheid, voedingskeuze)
De ziekte van Coeliakie of glutenintolerantie:
Deze auto-immuunziekte is het gevolg van een immuundeficiëntie. Ze veroorzaakt vernietiging van de villi in de dunne darm, wat leidt tot een slechte opname van voedingsstoffen. Op de lange termijn kan dit ernstige gevolgen hebben.
Coeliakie is moeilijk te detecteren omdat de symptomen variëren en van persoon tot persoon verschillen. De symptomen van coeliakie kunnen zijn: vermoeidheid, darmproblemen, buikpijn, bloedarmoede, gewichtsverlies, gewrichtspijn, enz.
De glutenallergie:
Glutenallergie is zeldzaam. Het wordt gekenmerkt door een onmiddellijke en hevige reactie na het eten van gluten. Dit kan zich uiten in ademhalings- en/of spijsverteringsproblemen. In tegenstelling tot glutenintolerantie, heeft een allergie geen invloed op de darmwand.
De glutensensitiviteit:
Een overgevoeligheid voor gluten veroorzaakt vaak spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, enz. Een glutenvrij dieet zorgt voor een dagelijks comfort.
Een keuze:
Steeds meer mensen verteren beter zonder of met minder gluten.
Over het algemeen is het volgen van een glutenvrij dieet op verschillende punten voordelig: De symptomen verdwijnen binnen enkele weken, evenals de antistoffen na een jaar. Genezing en herstel van darmweefsel. Vermindering van het risico op complicaties.
Hoe te leven zonder gluten?
Alle peulvruchten zoals witte bonen, rode bonen, boekweit, linzen en kikkererwten zijn glutenvrij. De glutenvrije granen: quinoa, maïs, rijst, aardappelen, en alle zaden en noten.
Onze merken van glutenvrije producten:
Welke andere glutenvrije producten kunt u vinden bij The Place to Bio:
- Glutenvrije gist
- Glutenvrij bakpoeder
- Glutenvrije pasta
- Glutenvrije ontbijtgranen
- Glutenvrij bladerdeeg
- Glutenvrije gnocchi
- Glutenvrije koekjes
- Glutenvrije mixen voor pizza, brood, koekjes, pannenkoeken, etc.
- Glutenvrije meelsoorten
- Glutenvrije taco's
- Glutenvrij bier
- Glutenvrije gyoza's
- Glutenvrije loempia's
- En elke vrijdag glutenvrij brood van Chez Chambelland
Aarzel niet om Muriel of Céline te vragen om u de verschillende glutenvrije producten in de winkel te laten zien.
Het team van The Place to Bio.